Ha fáj, legalább ne fájjon sokba… - téli körkép


2016. február 1.

A külföldi egészségügyi ellátást biztosító Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) lassan, de biztosan beépül a mindennapokba. A díjmentesen kiváltható kártya arra szolgál, hogy mi magyarok utazásaink során az EU-tagállamokban, illetve Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc területén felmutatva a helyi lakosokkal azonos módon legyünk egészségügyileg biztosítva. Ez jó hír lenne, de nézzük meg közelebbről:

 

Nagyon fontos kiemelni a tényt: „helyiekkel azonos módon” kifejezés nem egyenlő azzal, hogy díjmentesen! Számos országban alkalmaznak önrész fizetést, amely ránk is ugyanúgy érvényes.

 

Ha a hamarosan ránk köszöntő síszezont tekintjük, például a hegyi balesetet szenvedettek felkutatása, a hegyi mentés, valamint a völgybe való szállítás rendszerint díjköteles.

 

Tegyük fel, hogy Ausztriában szenvedünk balesetet síelés közben, és hegyi mentés után még másfél hetet kórházban is kell töltenünk. Hiába a felmutatott EEK, könnyen többezer euróra végződnek a kifizetendő számlák.

 

Készítettünk egy infografikát, amelyről könnyű összehasonlítani, mekkora összegbe „fájna” a fizikai fájdalmak mellé, ha baj történik velünk.

 

Az EEK-val szemben az utasbiztosítás minden esetben teljes költségtérítést jelent, sőt, ami szintén nagyon fontos: nem utólagosan téríti meg a költségeket, hanem minden tagállamban már maga a biztosító fizet helyettünk.

 

És természetesen létezik speciális biztosítás mindenre: legyen az ember híve akár a nyugodt pihenésnek, akár az adrenalinnal teli izgalmaknak, kényelmesen és testre szabottan állíthatja magának össze speciális csomagját.

 

Miután pedig megvan a tökéletesen testreszabott biztosításunk, az EEK kártyánk, már csak egy dolgunk van: vigyázzunk magunkra, és ne érjen minket baleset!               

K&H utasbiztosítás kalkulátor

nap