hegyre fel! - téli túra a hegyekben

hegyre fel! - téli túra a hegyekben

2017. február 3.

Az extrém sportok rajongóit az adrenalin és a kihívás hajtja egyre magasabb csúcsokra, azonban a biztonságos túrázáshoz a lelkesedés mellett körültekintésre is szükség van. Az óvatosság azonban nemcsak az extrém túrázóknak, de a hétvégi kirándulóknak sem árt.  Télen pedig egy kicsit másképp kell felkészülni. 

Hegyre fel - téli túra

(kép forrása: pixabay)

 

Bármilyen banálisan hangzik, érdemes előre megtervezni a túrázást, ez pedig a helyszín kiválasztásával kezdődik. Válasszunk ki egy érdekes úti célt, nézzünk utána, hogy milyen időjárás várható az adott napon/napokon, és tervezzük meg az oda- és visszautazást, ha szükséges, akkor válasszunk szálláshelyet. Külföldi hegyi túra esetén érdemes a lavinahelyzetről, lavinaveszélyekről tájékozódni a baleset elkerülése végett. A túratervezéskor vegyük figyelembe, hogy télen hamarabb sötétedik, tehát az útvonalat úgy kell kitalálni, hogy még sötétedés előtt beérjünk a célba.

 

 

pontokba szedtük, mire érdemes figyelni a téli túrázás előtt:

 

 • A tervezés során lényeges pont a megfelelő ruházat kiválasztása. 
 • Ez azért különösen fontos kérdés, mert komoly baj adódhat a nem megfelelő tartású, esetlegesen beázó cipőből, nem beszélve a fagyási sérülésekről. 
 • Öltözködjünk rétegesen: ha melegünk lenne, akkor minden további nélkül megszabadulhatunk egy pulcsitól, de ha nincs rajtunk elég ruha, akkor a hegyen, erdőben nincs mit tenni. 
 • A cipő - mint arról szó volt -  kardinális kérdés: legyen kényelmes és meleg. Mérjük fel, milyen terepviszonyokra kell készülnünk és ennek megfelelően válasszunk lábbelit. A Gellért-hegyre elég egy sportcipő is, de rázósabb terepre érdemes speciális túracipőt választani.
 • Ha külföldre készülünk, utazás előtt soha ne felejtsünk el utasbiztosítást kötni.
 • Ha belföldre készülünk és körültekintően megterveztük túránkat, akkor is érdemes még a túra előtt áttekinteni, esetleg magunkkal vinni a Magyar Természetjáró Szövetség túrajelzésekről szóló füzeteit. 
 • A füzetekben rengeteg hasznos tanács van az útjelzésekről, a túraútvonalak tervezéséről is. 
 • Az útjelzési tevékenység célja, hogy a kijelölt útvonalak országszerte egységesen, mindenki számára könnyen használhatók legyenek, az alkalmi turista is biztonsággal igazodjon el. (A füzetek ezen a linken érhetőek el.) 
 • A túrázás elengedhetetlen kelléke a hátizsák. Itt a praktikumra kell törekedni. 
 • Túrázóknak szóló szakportálok, köztük a Túrázzvelünk.hu azt javasolja, hogy 35 literes hátizsákkal érdemes nekivágni egy-egy téli túrának. Ekkora hátizsák még kezelhető, és elférnek benne a szükséges kellékek. 
 • Ha már a kellékeknél tartunk: egy téli hegyi túrára mindenképpen kell napszemüveg
 • A téli túrán a hátizsák szintén kötelező kelléke a termosz és a benne lévő meleg ital, mondjuk tea.
K&H utasbiztosítás kalkulátor
utazás célja időtartama utasok száma
nap
vissza
további tippek és ötletek
casco biztosítás

segítség külföldön vészhelyzetben

Itt a nyár, a vakációt pedig sokan töltik a határainkon kívül. A várva várt pihenés alatt legkevésbé hivatalokban szeretnénk tölteni az időnket, azonban sajnos, akkor is bekövetkezhet a baj, ha igyekeztünk minden óvintézkedést betartani. Mi történik például, ha egy idegen országban járva elvesztjük útlevelünket, vagy kirabolnak és iratok nélkül maraduk? Mutatjuk, mi a teendő vészhelyzetben!

casco biztosítás

nyaralás külföldön is biztonságban

Itt a nyár: a felhőtlen pihenés és sokszor a külföldi utazások ideje. Ahhoz azonban, hogy az utazás valóban csak a kikapcsolódásról szóljon, fontos néhány dolognak utánanézni. Például, hogy a meglátogatni kívánt térségben milyen kockázatokkal találkozhatunk, így ennek megfelelően készülhessünk fel az útra. Ne hagyjuk, hogy az álomvakációból tortúra legyen!

casco biztosítás

autós menetrögzítő kamera: újabb felesleges kütyü vagy fontos digitális szemtanú?

A fedélzeti kamerák - angol nevükön: dash cam-ek - használata manapság egyre gyakoribb. A világ számos pontján terjedtek el az utóbbi időben, használják hétköznapi sofőrök, taxisok, de a rendőrség is hasznát veheti. 

casco biztosítás

több tízezres károkat fújhat össze a szél

A viharok idén tavasszal sem kímélték az ingatlanokat. Többek között a heves esőzések és az erős szél miatt volt olyan nap, amikor több mint 140 kárbejelentés futott be a K&H Biztosítóhoz, ami duplája egy átlagos nap forgalmának. A kárigények átlagértéke meghaladta az 500 ezer forintot. Biztosítással jelentős anyagi károktól kímélhetjük meg magunkat, de emellett érdemes néhány jó tanácsot is betartani.

casco biztosítás

hogyan tehetjük kényelmessé a repülőutat?

Hiába készülnek fejtámlába épített kijelzőkkel, zenék, mozifilmek és sorozatok tömkelegével, párnákkal vagy takarókkal egy-egy út során a légitársaságok, a repülőn eltöltött idő nem mindig a legkellemesebb. Nézzük, mit tehetünk, hogy a lehető legkényelmesebben vészeljük át a levegőben töltött órákat!

kapcsolat
telefonszám(06 1) 468 8228hétfőtől csütörtökig 8:00-tól 17:00-ig,
pénteken 8:00-tól 14:30-ig
K&H útitárs
Töltse le az ingyenes
K&H útitárs alkalmazást!
Segélyhívás, kárbejelentés, utasbiztosítás kötés és hasznos dolgok egyben.
intézze online!
online kárbejelentés
bonus-malus igazolás igénylése
segítség
A letölthető PDF formátumú dokumentumok megnyitásához Adobe Reader program szükséges.
  

© K&H Biztosító Zrt. Minden jog fenntartva!