így készíthetünk gyönyörű síelős képeket

így készíthetünk gyönyörű síelős képeket

2017. január 30.

Ha síelni megyünk, bizonyára szeretnénk megörökíteni az elénk táruló csodálatos látványt. Ma már leginkább a mindig zsebünkben lapuló okostelefonunkat használjuk arra, hogy gyorsan kattintsunk párat a lesiklás előtt. Lássuk, hogyan lehet igazán szép képeket csinálni!

Sport közben nehéz lenne nagy fotós felszerelést vinni magunkkal, illetve nem is egyszerű azt védett helyen tárolni, ezért nagyrészt okostelefonunkkal örökítjük meg életre szóló élményeinket. Érdemes azonban néhány szempontot figyelembe venni, amikor előkapjuk zsebünkből mobilunkat vagy kompakt fényképezőgépünket.

Fotózás síeléskor


Extrém körülmények

 

 • Az akkumulátorok gyorsabban merülnek a hidegben.
 • Fűtött helységbe lépve páralecsapódás keletkezhet a gép alkatrészein, legyünk türelemmel, amíg fokozatosan felmelegszik.
 • Hóesésben vagy havas esőben kerüljük az eszköz használatát!

 

Fényviszonyok


A vakító felületek könnyen becsaphatják telefonunk vagy fényképezőgépünk fénymérőjét, ezért néhány beállítás megváltoztatására lehet szükség.

 

 • Ha van „havas táj” előre beállított üzemmódunk, mindenképp használjuk azt.
 • Ha elszíneződést észlelünk a képen, próbálkozzunk a fehéregyensúly átállításával.
 • Ha túl világos vagy sötét a kép, fényesebb vagy sötétebb felületre mérjünk fényt.
 • Okostelefonok esetében általában csupán egy másik területre kell böknünk a képernyőn, vagy ujjunkat a képernyőn húzva világosíthatjuk a képet.
 • Ha gépünk automatikusan vakuzik, ezt a funkciót kapcsoljuk ki, főleg hóesésben, mert túlzottan megvilágítja a közeli hópelyheket.
 • Kerüljük a nappal szembeni fényképezést!
 • A HDR üzemmód csodákra képes, ugyanis ezzel a világos és sötét részek egyaránt részletgazdagok lesznek

 

Kompozíció

 

 • A telefonok zoom-ja többnyire igencsak ront a minőségen, ezért inkább menjünk közelebb a témához.
 • Döntsük el, mit szeretnénk megörökíteni, és ez legyen a hangsúlyos elem a képen.
 • Hagyjuk le a zavaró elemeket a képről, például itt-ott heverő síléceket, fókuszáljunk egy dologra.
 • Perspektíva: igazán kreatív képek születhetnek, ha kimozdulunk a megszokott pozíciónkból, például leguggolunk, így a háttérbe komponálva a felhőket vagy a hegy tetejét. 
 • Elhelyezés: térjünk el a középre helyezett témától, inkább a kép harmadoló pontjaiba helyezzük a főtémát.

 

Bármennyire is ügyelünk a kép elkészítésének körülményeire, egy kis utómunka soha nem árt. Képeinken látványos változást érhetünk el az egyszerű androidos vagy ios-es képjavító alkalmazásokkal is. Szerencsére már rengeteg ingyenes és fizetős verzió közül válogathatunk, mindenképp töltsünk le egyet még indulás előtt, és tapasztaljuk ki működését! Jó fotózást kívánunk!

 

K&H utasbiztosítás kalkulátor
utazás célja időtartama utasok száma
nap
vissza
további tippek és ötletek
casco biztosítás

segítség külföldön vészhelyzetben

Itt a nyár, a vakációt pedig sokan töltik a határainkon kívül. A várva várt pihenés alatt legkevésbé hivatalokban szeretnénk tölteni az időnket, azonban sajnos, akkor is bekövetkezhet a baj, ha igyekeztünk minden óvintézkedést betartani. Mi történik például, ha egy idegen országban járva elvesztjük útlevelünket, vagy kirabolnak és iratok nélkül maraduk? Mutatjuk, mi a teendő vészhelyzetben!

casco biztosítás

nyaralás külföldön is biztonságban

Itt a nyár: a felhőtlen pihenés és sokszor a külföldi utazások ideje. Ahhoz azonban, hogy az utazás valóban csak a kikapcsolódásról szóljon, fontos néhány dolognak utánanézni. Például, hogy a meglátogatni kívánt térségben milyen kockázatokkal találkozhatunk, így ennek megfelelően készülhessünk fel az útra. Ne hagyjuk, hogy az álomvakációból tortúra legyen!

casco biztosítás

autós menetrögzítő kamera: újabb felesleges kütyü vagy fontos digitális szemtanú?

A fedélzeti kamerák - angol nevükön: dash cam-ek - használata manapság egyre gyakoribb. A világ számos pontján terjedtek el az utóbbi időben, használják hétköznapi sofőrök, taxisok, de a rendőrség is hasznát veheti. 

casco biztosítás

több tízezres károkat fújhat össze a szél

A viharok idén tavasszal sem kímélték az ingatlanokat. Többek között a heves esőzések és az erős szél miatt volt olyan nap, amikor több mint 140 kárbejelentés futott be a K&H Biztosítóhoz, ami duplája egy átlagos nap forgalmának. A kárigények átlagértéke meghaladta az 500 ezer forintot. Biztosítással jelentős anyagi károktól kímélhetjük meg magunkat, de emellett érdemes néhány jó tanácsot is betartani.

casco biztosítás

hogyan tehetjük kényelmessé a repülőutat?

Hiába készülnek fejtámlába épített kijelzőkkel, zenék, mozifilmek és sorozatok tömkelegével, párnákkal vagy takarókkal egy-egy út során a légitársaságok, a repülőn eltöltött idő nem mindig a legkellemesebb. Nézzük, mit tehetünk, hogy a lehető legkényelmesebben vészeljük át a levegőben töltött órákat!

kapcsolat
telefonszám(06 1) 468 8228hétfőtől csütörtökig 8:00-tól 17:00-ig,
pénteken 8:00-tól 14:30-ig
K&H útitárs
Töltse le az ingyenes
K&H útitárs alkalmazást!
Segélyhívás, kárbejelentés, utasbiztosítás kötés és hasznos dolgok egyben.
intézze online!
online kárbejelentés
bonus-malus igazolás igénylése
segítség
A letölthető PDF formátumú dokumentumok megnyitásához Adobe Reader program szükséges.
  

© K&H Biztosító Zrt. Minden jog fenntartva!