Mire ügyeljünk, ha várandósan utazunk?


2014. november 18.

Pusztán attól, mert valaki terhes, egyáltalán nem tilos utaznia. Viszont fokozottan kell ügyelnie mind a baba, mind a saját egészségére, és tudatosan kerülnie kell minden kockázatot. Nézzük, mi mindenre célszerű ilyenkor odafigyelni!

A középső trimeszterben a legjobb

 

Utazásra az orvosok kevésbé kockázatos utazási időszakként a második trimesztert javasolják, a 20. és 27. hét között a vetélés esélye minimális. Repüléskor az első trimeszterben a magzatot a légnyomásváltozás és a légköri kozmikus sugárzás veszélyeztetik, kihatnak a szervfejlődésre is. Az utolsó trimeszterben szövődmények alakulhatnak ki.

 

Készüljünk fel előre!

 

A tervezett utazás előtt feltétlenül fontos a kismama és a baba kivizsgálása, a méhszáj állapotának ellenőrzése és az ultrahangos vizsgálat. Hosszabb, időeltolódással járó repülős utazás esetén a vizsgálatokon felül a kismamáknak már napokkal előbb fel kell készíteniük szervezetüket az átállásra.

 

Oltások

 

A Hepatitis A, a járványos gyermekbénulás és veszettség elleni vakcinák nem károsak a kismamákra és a magzatra. A tuberkolózis, kanyaró, mumpsz, bárányhimlő, rubeola és sárgaláz elleni oltás a terhesség ideje alatt nem javasolt. Diphteria, influenza, hastífusz, japán B agyvelőgyulladás elleni oltás, illetve Tetanusz és Pneummococcus vakcina felvétele kerülendő.

 

Igazolásra is szükség lehet

 

Előfordulhat, hogy a légitársaság az utazást megelőzően orvosi igazolást kér a kismamáktól, ezzel is csökkentve annak esélyét, hogy a nyomáskülönbség megindítsa a szülést, vagy egészségkárosodást okozzon. Egyes légitársaságok a 32-34. hetet követően nem vállalják a várandós nők szállítását.

 

   Fotó: Thomas Pompernigg / Creative Commons 2.0

 

Mozogjunk útközben is!

 

A hosszú repülős, buszos és autós utak megterhelők a várandósok számára, ráadásul az egy helyben üléstől romolhat a végtagok és a baba keringése. A trombózisveszély várandósan a tízszeresére nő, ezért útközben javasolt a gyakori mozgás.

 

Ugyanazt a menüt fogjuk kapni

 

A légitársaságok nem kínálnak extra ellátást, speciális menüt a másállapotban utazóknak.

 

A váratlan szülés költségei

 

A biztosítás megkötésekor külön szabályok vonatkoznak a várandós utazókra. A biztosító a 27. hétig mindent térít, ha azonban az anya a 27. héten vagy azután, az utazása során szül, azt már csakis saját költségén teheti meg. A 27. hét után plusz díjért sem köthető utasbiztosítás kismamák számára. A külföldön történő váratlan szülésnél a biztosító a szülést levezető orvos szakvéleménye alapján dönti el, téríti-e költségeket vagy megtagadja a kifizetést. Amennyiben a szülőorvos 27. heti terhességet állapít meg, a szülés díját önköltséggel kell kiegyenlíteni.

 

 

Utazás kockázatai

 

Ha korábbi vagy jelenlegi terhességünkre nézve fennáll az alábbiak valamelyike, akkor az utazásnak kiemelt kockázata van:

 

- Korábbi vetélés


- A méhnyak elégtelensége


- Megelőző méhen kívüli terhesség


- Koraszülés, vagy korai burokrepedés


- Ikerterhesség


- A magzat növekedési rendellenessége


- Korábbi terhesség alatti magas vérnyomás, cukorbetegség, stb.


- 35 éves feletti első terhesség, vagy 15 éves kor alatti első terhesség

 

8 jó tanács

 

1. Kismama soha ne utazzon egyedül!


2. Repülőn javasolt a folyosói ülést kérni, hogy könnyebben fel tudjon kelni.


3. A repülőtéri biztonsági átvilágításkor a korai terhesség szakaszában biztonságosabb kézi vizsgálatot kérni.


4. Kerülni kell utazás előtt a gáztermelődést okozó ételeket, mert ez fokozza a hasűri nyomást.


5. A biztonsági övet folyamatosan használni kell.


6. A gyakori végtagmozgatás alapvető.

 

7. Elengedhetetlen a kismama vércsoportjának ismerete.

 

8. Azonnali orvosi segítségre van szükség: erős hasi fájdalom, darabos, vagy intenzív vérzés, a magzatvíz elfolyása, a méhösszehúzódások megindulása, erős fejfájás és látási zavarok esetén!

K&H utasbiztosítás kalkulátor

nap