Ünnepnapok külföldön 2014 őszén


2014. október 9.

Most, hogy vége van a nyárnak és a kánikulának ideális az idő egy hosszú hétvégére Európa valamelyik nagyvárosában. A repülőjegy, a szállás és a programok kiválasztása mellett annak is érdemes utánanézni, hogy az adott országban mikor vannak munkaszüneti napok, ilyenkor ugyanis izgalmas programokban vehetünk részt, azonban számos látványosság és üzlet zárva tart, ami egy rövid kiruccanás alkalmával felboríthatja az eltervezett programot. 

Egy utazást megszervezni nem mindig egyszerű feladat, szállást kell foglalni – lehetőleg jó helyen és áron -, össze kell állítani a programot, ellenőrizni okmányaink érvényességét, minden szükségeset bepakolni, és felkészülni az esetleges problémákra egy utasbiztosítás megkötésével.

 

Tervezésnél ne feledkezzünk meg a munkaszüneti napokról sem, mert könnyen kellemetlen helyzetben találhatjuk magunkat, ha nem kalkuláljuk bele, hogy ilyenkor számos múzeum, látványosság és üzlet zárva tarthat, illetve az útlezárások és a forgalomelterelések is gyakoriak. Ilyenkor az is megeshet, hogy nehezen vagy egyáltalán nem kapunk szállást a városban az ünnepre érkező tömeg miatt.

 

A Louvre múzeum például nem látogatható május elsején, a Colosseum pedig január elsején és december 25-én, a London Eye pedig Valentin napon tart zárva. Ha nem akarunk lemaradni a legszebb látnivalókról, akkor érdemes részletesen utánanézni, hogy mikor vannak az adott országban a munkaszüneti napok.

Ünnepek Európában 2014 - Colosseum

    Fotó: William Murphy / Creative Commons 2.0

 

Persze ezek nemcsak bosszúságot okozhatnak, számos város ilyenkor izgalmas rendezvényekkel, tűzijátékkal vagy vásárral kedveskedik az arra látogatóknak. A forgatagban azért fontos, hogy fokozottan figyeljünk egymásra és az értékeinkre is! Ne hordjunk magunknál sok készpénzt, ne hagyjuk őrizetlenül vagy nyitva táskánkat.

 

Az Európa Pont blog egy könnyen áttekinthető táblázatban összefoglalta, hogy az Európai Unió tagállamaiban mikor vannak munkaszüneti napok. Utazás előtt érdemes tanulmányozni!Ünnepnapok Európában 2014 - táblázat

 

Vagy ha valaki jobban szereti az egyszerű, szöveges formát, akkor érdemes letölteni azt a PDF-et, amiből ők is dolgoztak: ez a tagállamoktól származó hivatalos lista.

kapcsolódó dokumentumok

K&H utasbiztosítás kalkulátor

nap