TOP 5 tipp, ha gyerekekkel utazunk


2018. június 11.

Családi vakációra készülsz? Kövesd praktikus tippjeinket, hogy az utazás feledhetetlen élmény, ne pedig rémálom legyen!

Szülőnek lenni csodálatos, ám kihívásokkal teli feladat. Fokozottan érvényes ez olyan örömteli, de stresszes szituációktól se mentes alkalmakra, mint a közös vakációzás. Számtalan buktatója lehet, ha a kicsikkel kelünk útnak, de gondos tervezéssel és felkészüléssel szinte minden probléma előre kiküszöbölhető. Az magától értetődő, hogy a játékok nem maradhatnak otthon, de eláruljuk, mire érdemes figyelni, hogy az egész családnak kellemesen teljen a pihenés! 
 
utazás gyerekkel, utasbiztosítás
(forrás: pixabay)
 
  • időzítés: A tapasztalt anyukák és apukák már tudják, hogy a legjobb éjszaka autózni. Kisebb a forgalom, nem tűz ránk a nap, és ami a legfontosabb: az apróságok jó eséllyel alvással töltik az időt. Természetesen a biztonság az első, és nem szabad erőltetni ezt a módszert, ha a kijelölt sofőr nem bírja az éjszakázást, sőt, még a strapabíró vezetőknek is érdemes megpihenni 1-2 órára útközben. 
 
  • digitális babysitter: Amennyiben mégis napközben vágunk neki a kilométereknek, érdemes tabletre vagy okostelefonra letölteni a gyerekek kedvenc filmjei és sorozatai közül néhányat, de ilyenkor még a sokat szidott számítógépes játékok is jó szolgálatot tehetnek. Ne legyen lelkifurdalásunk: hosszabb utazásnál, ahol ők sem tudnak mozogni, és a mi lehetőségeink is korlátozottak, nehéz lenne máshogy lekötni a figyelmüket, ráadásul azért nem csak őket meríti ki az út. Viszont pont ezért fontos, hogy a gyerekekkel együtt jól átmozgassuk a tagjainkat, amikor a pihenőkben megállva kiszállunk az autóból – természetesen figyelve a parkolóban lévő autóforgalomra! 
 
  • könnyebb alkalmazkodás: A picik lassabban szokják meg az új környezetet, mint a felnőttek, ami könnyen fáradtsághoz és rossz hangulathoz, „hisztihez” vezethet. Megelőzhetjük a bajt, ha elhozunk pár olyan holmit otthonról, ami fontos és megnyugtató számukra. Ezek közé tartozhat a kedvenc baba, a régi plüss mackó, az alvós rongy, vagy egy kispárna. Szintén kényes pont lehet egy idegen helyen és országban az étkezés: amennyiben lehetséges, csomagoljunk be néhány egyszerűbb nasit vagy készételt: ezekkel kihúzhatjuk addig, amíg megszokják az új ízeket. 
 
  • megtervezett programok: Csak a saját dolgunkat nehezítjük meg, ha a véletlenre bízzuk a napok kitöltését, vagy azt hisszük, hogy a gyerekek nem unnak rá pár nap alatt akár a világ legszebb tengerpartjára is. Érdemes már utazás előtt pár héttel feltérképezni a környéken található állatkertek, vidámparkok, csúszdaparadicsomok és játszóházak kínálatát (esetleg még a különlegesebb kiállításokat is, ha a gyerekek érdeklődési körébe esnek). Ezzel még önmagunk számára is színesebb és izgalmasabb nyaralást biztosíthatunk, a kicsiknek pedig garantáltan ez lesz az út fénypontja. 
 
  • csendes pihenő: A vakáció mindenképp felborítja a megszokott napirendet, de igyekezzünk annyit megtartani belőle, amennyit csak lehetséges. Lehet, hogy nem engedi meg minden nap a betervezett program, de amikor lehetséges, próbáljuk megtartani a kicsik bejáratott délutáni pihenőjét. Mi is kihasználhatjuk az időt arra, hogy a magunkkal hozott könyvek segítségével kiélvezzük a passzív pihenés és a csend áldásos hatásait. Még egy előny: a bőrünk meghálálja (a gyerekeké különösen), ha fedett helyen töltjük azokat az órákat, amikor a legerősebb az UV-sugárzás. 
     
💡EXTRA TIPP
 
Készüljünk fel az esetleges vészhelyzetekre is! Vigyünk magunkkal egy „utazó patikát”, hogy egy váratlan megfázás, láz, hasmenés vagy kisebb horzsolás ne ronthassa el a közösen töltött időt. 
 
Amikor együtt utazik a család, különösen fontos, hogy megfelelő utasbiztosítást kössünk. Nem érdemes kockáztatni, válassz a K&H sokszínű, számtalan lehetőséget magába foglaló utasbiztosításai közül, hogy biztonságban tudhasd szeretteidet! 
 

K&H utasbiztosítás kalkulátor

nap