Telefonnal követhető tárgyak


2014. december 30.

Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor valamilyen fontos, értékes tárgyunk – például pénztárca, kocsikulcs, útlevél – az előbb még megvolt, most meg nyomát sem találjuk sehol. Az ilyesmi mindig rosszul jön ki, de leginkább utazás közben, például külföldön. Noha éppen ilyenkor van rá a legnagyobb esély, hogy elhagyunk valamit, hiszen olyan sokfelé kell figyelni.

Bízzuk a technikára!

 

Manapság már a technika is segíthet minket abban, hogy ne hagyjuk el a dolgainkat. Az egyik megoldás erre a célra a Tile: egy apró, fehér műanyag lapka, rajta egy lyukkal. Felfűzhetjük kulcskarikára, berakhatjuk a tárcánkba, csomagunkba. Mivel kétoldalú ragasztót is adnak hozzá, akkor fel is tapaszthatjuk bármire – például laptopra, vagy távkapcsolóra.

                                                                                         

Megmondja, hol van

 

Csakhogy a Tile nem egy szimpla fityegő: Bluetooth kapcsolat segítségével folyamatosan tudósítja pozíciójáról a mobilunkat. Így a telefonunkon futó applikáció révén gyorsan és könnyen megtalálhatjuk. Sőt, mivel a lapkában hangszóró is van, arra is utasíthatjuk, hogy hangot adjon ki.

 

 

Minek nevezzelek?

 

Az alkalmazásban el is nevezhetjük a lapkát arról a tárgyról, amihez hozzárendeltük, így a képernyőnkön már rögtön a „kerékpár” vagy a „kézitáska” felirat jelenik meg. De persze ha közben egy másik dolgunk követése válik fontossá, átrakhatjuk rá a Tile-t, és átnevezhetjük a mobilon.

 

Tölteni sem kell

 

Az apró eszköz nagyon kevés energiát fogyaszt. Bár nem lehet feltölteni, a gyártója azt ígéri, hogy a mobilunkkal történt első aktiválást követően egy évig biztosan üzemképes.

 

Mások is segíthetnek keresni

 

Hátránya, hogy csak 15-45 méter a hatósugara, ami otthon tökéletes, de ha tényleg elvesztettünk valamit, és már messzire távolodtunk tőle, akkor gondot jelenthet. Ugyanakkor az applikáció hálózatban működik: ha egy másik Tile-felhasználó sétál el a kis fehér lapkával megjelölt tárgyunk mellett, akkor az ő készülékén keresztül frissítés érkezik a mobilunkra a keresett tárgy pozíciójáról.

 

Hamarosan Androidra is

 

Egyelőre csak iOS rendszerű eszközökkel működik, és Bluetooth 4.0 használata miatt az iPhone 5, iPad 3 és iPod touch 5-nél régebbi eszközökkel nem használható. De a Tile fejlesztői azt ígérik, hamarosan elérhető lesz az Android alapú alkalmazás is.

 

Beindult a gyártás

 

Az ötlet gazdái a Kickstarteren kalapoztak össze elég pénzt a sorozatgyártáshoz, amely nemrég végre beindult. Ezért első körben most azok kapnak a Tile-ból, akik hozzájárultak a támogatói kampányhoz, a többieknek a rendelés után egyelőre némi várakozással kell számolni, de ez nyilván gyorsan rövidülni fog. Jelenleg egy darab lapka 20 dollárért rendelhető, 4 db pedig 60 dollárba kerül.

 

Fotó: Tile Inc.

K&H utasbiztosítás kalkulátor

nap