Mit tanulhatunk a síszezonból?


2012. február 27.

Sokan kihasználták a hirtelen jött hóesést, és síeltek az elmúlt hetekben valamelyik hazai vagy külföldi pályán. A korszerű védőfelszerelések és az évről-évre szigorodó biztonsági előírások ellenére is történtek azonban balesetek a téli sportszezon alatt. Az előre nem látható sérülések együtt járnak a sportolással, de évszaktól függetlenül igaz, hogy kellő gondossággal ezek egy része elkerülhető. Minden baleset fontos tanulsággal szolgál, melyből az első tavaszi túrára készülők is tanulhatnak.

K&H Biztosító vezérigazgató-helyettesAz elmúlt hónapokban hullott hónak köszönhetően paradicsomi körülmények között hódolhattak szenvedélyüknek a síelni vágyók. A sportolás közben történt balesetek arra hívják fel a figyelmet, hogy a hirtelen jött döntések komoly sérülésekhez vezethetnek, amelyek jó esetben „csak” milliós költséget jelentenek, de akár tartós egészségkárosodást is okozhatnak. Ez a tanulság úti céltól és időtöltéstől függetlenül megállja a helyét, a síelés után a tavaszi túrák és osztálykirándulások alatt is különösen jól hasznosítható.  

           

Sokszor nem tűnik fontosnak, de gyermekek számára érdemes olyan utasbiztosítást választani, amely szükség esetén fedezi a szülő oda- és visszautazását, valamint szállásköltségét is. Bármikor előfordulhat, hogy baleset vagy betegség miatt ezekre szükség van, és a megfelelő utasbiztosítással az anyagi kérdések nem állnak a szerető gondoskodás útjába. Emellett számos további kiadás is felmerülhet, pl. telefonköltségek, poggyászkárok, sporteszközök kárai, amelyekre mindig gondolni kell az utasbiztosítás kiválasztásakor.

 

„A baleseteket sosem lehet teljesen kizárni, de odafigyeléssel, a szükséges védőfelszerelésekkel, a tapasztalt útitársak, útikönyvek tanácsainak betartásával nagy lépéseket tehetünk a megelőzésükre. Az elkerülhetetlen esetek miatt érdemes utasbiztosítással is védekezni az út során minket érő károk, sérülések, vagy az előre nem látható anyagi kiadások ellen. Tavasszal ismét előtérbe kerülnek a különféle extrém sportok – a hegy- és sziklamászás, canyoning – melyek hobbi szintű űzésére szintén köthető biztosítás, természetesen ehhez a helyszínre és a sportágra vonatkozó előírásokat a biztosítottnak mindenképp be kell tartania.”mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

 

Miért kötnek télen utasbiztosítást?Az utazásszervezők helyenként biztosítást is ajánlanak az utakkal együtt, de ettől még nem szabad hátradőlni! Nem minden esetben rendelkeznek ugyanis teljes körű információval arról, hogy milyen kockázatokat kell, fedezzen az utasbiztosítás – pl. extrém sport miatt kell-e pótdíjat fizetnünk –, és az sem biztos, hogy minden elérhető kedvezménnyel élnek. Akik felismerik az utasbiztosítás fontosságát, azok ennek általában tudatában vannak. Ezt támasztja alá a khdirektbiztositas.hu és a GfK Hungária „Biztosítási trendek”* kutatása is, amely a hazai internetezők utasbiztosításhoz kapcsolódó szokásait vizsgálta. A kutatás eredményéből kiderült, hogy az internetezők több mint 90%-a saját elhatározásból dönt az utasbiztosítás mellett.

 

Kössön síbiztosítástA sportolóknak nem árt felelősségbiztosítást is kötni, hiszen a pályákon, sport közben okozott esetleges károkért ilyen esetekben a biztosító helytáll a biztosított helyett. A döntés előtt azt is érdemes átgondolni, hogy a célországban mekkorák az egészségügyi ellátás költségei, és ennek megfelelően dönteni az ideális biztosításról. Nem szabad elfelejteni, hogy bár itthon sokszor forintban szerepelnek a biztosítási összegek, külföldön a számlát azonban más pénznemben állítják ki, így a valutaárfolyamok is befolyásolhatják a végső költségeket. “A legjobb, ha feltérképezik a lehetőségeket, és a kiválasztott biztosítást maguknak kötik meg az utazni vágyók. Az út alatt mindig tartsák maguknál a biztosítási kötvényt, esetleg a szerződési feltételeket is” – tette hozzá Kaszab Attila.

 

A biztosítás akár az indulás előtti utolsó percekben, online vagy telefonon keresztül is megköthető. Általában kedvezmények széles skáláját kínálják a biztosítások: egyes biztosítók esetében a családi-, a gyermek- és az online kedvezmény összevonva is igénybe vehető, illetve ezek híján a legalább 10 fős társaságok együttes biztosításkötésénél csoportos kedvezmény érhető el.

 

* A kutatás 500 fős mintán készült az internet-felhasználók körében. Az adatfelvétel ideje: 2011. szeptember 7-14.

 

kapcsolódó dokumentumok

K&H utasbiztosítás kalkulátor

nap