fedezd fel biztonságban Szlovéniát


2017. október 24.

Szlovénia autóval is könnyen elérhető hazánkból, ezért nem véletlenül örvend nagy népszerűségnek a magyarok körében. Hiába Európa egyik legkisebb országa, bővelkedik a természeti látnivalókban. Változatos földrajz, tengerpart, Ljubljana, Bohinj, Piran és Bled.

Szlovénia lakossága körülbelül Budapestével egyezik meg, a 2 millió lakos között természetesen magyarokat is találunk. Az ország éghajlata egyszerre mediterrán (a tengerparton), hegyvidéki (az Alpokban) és kontinentális (a fennsíkokon és a völgyekben). Bár a szlovén az ország hivatalos nyelve, némely tartományokban az olasz, illetve a magyar is hivatalosnak számít.


Praktikus tudnivalók:


Budapesttel ellentétben Szlovéniában a számla tartalmazza a szervizdíjat a szállodákban és az éttermekben. Figyelmes kiszolgálás esetén 10% borravalót szokás adni, de a taxisofőrök sem várják el akár a fővárosban, akár vidéken vagyunk.

A szlovén gasztronómiát a szomszédos országok ízei erősen befolyásolják. Jellegzetes ételeiket mind megtaláljuk a határaikon túl is. Hagyományos ételeiket a gostilnákban (kisvendéglőkben) kóstold meg, ha teheted. A szlovén vörös- és fehérborok finomak, de kedvelt ital a zganje (brandy) és a sör is.

A legnépszerűbb sport Szlovéniában a síelés, a Vogel és az Alpok egyes területei kitűnő adottságokkal rendelkeznek. Közel 10 ezer kilométernyi kiépített túraútvonala van, amelyen 165 hegyi kunyhó várja a pihenni vágyó túrázókat. A Soca pedig a vadvízi evezés kedvelői számára tökéletes helyszín. 


Látnivalók:

Ljubljana

Szlovénia fővárosa Ljubljana, amely egyben az ország legnagyobb és legnépesebb városa is, és mindig fontos szerepet töltött be a történelemben (bizonyos korszakokban a magyarban). A Városi Múzeumban római kori emlékeket és Emona (a római kori település) eredeti méretű makettjét tekinthetjük meg. A Nemzeti Múzeumot és a Modern Művészetek Múzeumát vétek lenne kihagyni, ha erre járunk utazásunk során. A Tivoli Park trendi rekreációs központ, ahol bowling-, tenisz- és korcsolyapálya, valamint több úszómedence várja a kikapcsolódni vágyókat.

fedezd fel Szlovéniát biztonságban - Ljubljana

(kép forrása: pixabay)

 

Bohinj

Bohinjról általában a béke és a nyugalom juthat eszünkbe, de azért szórakozásra és kikapcsolódásra is több alkalom kínálkozik. Szimbóluma a Bohinji-tó a híddal és a Szent János templommal. Ukancban, a tó másik partján a kétágú Savica-vízesést csodálhatjuk meg, ami a Sava Bohinjka folyó forrása. Drótkötélpályán, kabinos felvonóval a Vogel 1535 méter magas csúcsára, a Rjava Skalára is feljuthatsz, ahonnan remek a kilátás.

fedezd fel Szlovéniát biztonságban - Bohinj

(kép forrása: pixabay)

 

Bled

Bled az osztrák határ közelében található. A Bled kastély 800 éve még érsekség volt, később pedig a jugoszláv királyi család rezidenciájaként szolgált. A Bledi-tó felett magasodó szikláról meseszép kilátás nyílik a kastélyra, és a tóban található sziget harangtoronyára, a "kívánságok tornyára".

fedezd fel Szlovéniát biztonságban - Bled

(kép forrása: pixabay)

 

Piran

Piran méltán Szlovénia egyik legszebb városa. A nyaralók kedvenc úti célja, ha a szlovén tengerpartról van szó. Első pillantásra nagyon hasonlít a horvátországi Rovinjra. Az óvárosi rész egy kis félszigetre épült. A jól felszerelt strandok és a rengeteg látnivaló miatt nagyon népszerű a turisták körében. Gótikus épületeiről és középkori városfaláról nevezetes.

fedezd fel Szlovéniát biztonságban - Piran

(kép forrása: pixabay)

 


Akár aktívan, akár passzívan tervezitek a szlovéniai időtöltést, mindenképpen kössetek utasbiztosítást, illetve az utasbiztosításhoz autós segítségnyújtás biztosítást is, ha gépkocsival mentek.

 

 

 

K&H utasbiztosítás kalkulátor

nap