Az EU-ban is jár nekünk az orvosi ellátás


2015. június 22.

Ha az EU-n belül utazunk, mindenképp érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Ezzel ugyanis egy másik uniós tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetünk igénybe orvosi szolgáltatásokat. Ugyanakkor ez a kártya nem helyettesíti az utazási biztosítást. Nézzük, mit érdemes tudni róla!

Nem kerül semmibe

 

A kártya ingyenesen kiváltható. Ha a lejárati dátuma előtt, vagyis a kiváltástól számított 36 hónapon belül elveszítjük, a pótolásért 3000 Ft-ot kell fizetni.

 

32 országban érvényes

 

Elfogadják az összes EU tagországban, plusz Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban.

EU egészségügyi kártya 1 - K&H direktbiztosítás

EU egészségügyi kártya 1 - K&H direktbiztosítás

 

Az állammal szerződött intézményekbe menjünk vele

 

Minden olyan szolgáltatónál használható, amely szerződésben áll az adott ország társadalombiztosítási szervezetével. Az egészségügyi intézmények zöme ilyen, de a biztonság kedvéért sosem árt rákérdezni, elfogadják-e a kártyát.

 

Helyi feltételekkel kezel az orvos

 

Ha orvosi ellátásra van szükségünk, akkor a kártya birtokában ugyanolyan feltételekkel fognak kezelni minket, mintha az adott országban rendelkeznénk egészségbiztosítással. Vagyis ami a helyi lakosoknak ingyenes, az nekünk is az, amiért fizetniük kell, az számunkra is költséggel jár.

 

Egészségügyi turizmusra nem használható

 

Ha csak azért utaztunk el külföldre, hogy kezeltessük magunkat, akkor nem vehetjük igénybe a kártyát.

 

Költözés esetén sem jó

 

Ez a kártya kifejezetten utazás esetére szolgál. Amennyiben elköltözünk egy másik EU-tagállamba, akkor be kell jelentkezni az új otthonunk egészségügyi ellátó rendszerébe.

 

Az OEP-nél kiváltható

 

A kártyát országszerte be tudjuk szerezni az Országos Egészségbiztosítási pénztár ügyfélszolgálatainál, személyesen, meghatalmazással, vagy postai úton. Kiskorú esetében csak szülő járhat el. Az ügyintézéshez személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ kártya kell, továbbá egy igénylőlapot kell kitöltenünk.

 

Mobil alkalmazás is van hozzá

 

iOS, Android és Windows Phone rendszerű mobil eszközünkre is letölthetünk egy alkalmazást, amelyből megtudhatjuk, miként használható és milyen kezeléseket fedez a kártya, hogyan kell visszaigényelni a költségeket, kit lehet hívni vészhelyzetben, vagy ha elveszett a kártya. Fontos tudni, hogy az applikációval nem lehet kártyát létrehozni, vagy letölteni. Az alkalmazás 25 nyelven, többek között magyarul is elérhető.

 

Nem helyettesíti az utasbiztosítást

 

A kártya többek között nem fedezi a magánfinanszírozású egészségügyi ellátást, a hazaútra szóló repülőjegyet, nem téríti meg az elveszett csomagok értékét, és egyéb olyan költségeket és károkat, amelyeket egy utazási biztosítás igen.

 

Kép: EuroHealthCard.org

K&H utasbiztosítás kalkulátor

nap