Európa 6 legszebb tengerpartja


2018. augusztus 8.

Nem szeretnél a világ másik végére utazni a páratlan tengerparti élményekért? Akkor töltsd a nyári szabadságod a kontinens legszebb tengerpartjain, ahol a vízparti pihenés mellett ráadásul történelmi emlékek, hangulatos városkák vagy éppen pezsgő éjszakai klubok várnak!

A kissé száraz, változékony klímájú Magyarországról nézve a tengerpart mindig távoli, egzotikus tájakat idéz fel a képzeletünkben, pedig nem kell feltétlenül olyan messzire utaznunk egy kis fürdőzésért. A francia Riviéra, az Adria partjai, a mediterrán térség vagy éppen Görögország, utazás szempontjából pont olyan idilli lehet, mint a Karib-térség legszebb szigetei. Összegyűjtöttünk egy kisebb válogatást a mesés partszakaszokból, hogy megkönnyítsük a tervezgetést és a választást. 
 
 
  • Cannes, Franciaország: Rögtön magasra tesszük a lécet, hiszen a Földközi-tenger egyik legelegánsabb partszakaszát lehetetlen kihagyni a felsorolásból! A luxus rajongói imádni fogják a filmfesztiváljáról híres városkát, de a többieket is lenyűgözik az elegáns szállodák, az exkluzív butikok és nem utolsósorban a mediterrán környezet szépsége, kellemes klímája. A szűk utcácskák romantikus éttermeiben a francia konyha legjobb fogásait kínálják, és a lényeg: a Côte d'Azur varázslatosan kék tengerpartjában lubickolni semmihez sem fogható élmény. Cannes legegyszerűbben a nizzai repülőtérről átutazva megközelíthető, de autóval sem lehetetlen vállalkozás az utazás, bár kissé hosszadalmas. 
💡TIPP
 
Bár nem éppen olcsó mulatság, de ha teheted, nevezz be egy hajókirándulásra vagy bérelj egy napra vitorlást, mert a francia Riviéra szépségében a luxus jachtok között hajókázva gyönyörködni semmihez sem fogható élmény!
 
  • Rovinj, Horvátország: Összeállításunk legközelebbi úticélja autóval is pár óra alatt megközelíthető! Az Isztriai-félszigeten található városka a legendásan kristálytiszta horvát tengerpart egyik ékessége, ahol a lágy hullámok mellett a város kulturális és történelmi gazdagságában is elmerülhetünk. Az óváros hangulatát a dombról lefutó zegzugos, sikátorszerű utak és a letűnt korok építészete teszi feledhetetlenné. Központi eleme a város védőszentjéről elnevezett Szent Eufémia-templom, melynek első változatát a VIII. században emelték, a mai változat pedig az 1736-os renoválás után született. A köré szerveződött városrészben még számtalan gótikus, reneszánsz és barokk stílusú építészeti műremek épült, így tényleg érdemes egy kis séta erejéig felkelni a strandi nyugágyból. A víz szerelmesei viszont semmiképp se felejtsék el az úszócipőt bepakolni a bőröndbe, mert a partok szinte mindenhol sziklásak/kövesek, és a tengeri sünök is okozhatnak sérülést. 

Európa 6 legszebb tengerpartja, Rovinj

(kép forrása: pixabay)

 

  • Cagliari, Olaszország: Szardínia szigetének fővárosa Rómához hasonlóan hét dombra épült, és az Angyalok öblében (Golfo degli Angeli) található. Ebből már könnyű elképzelni, hogy csodálatos látványból és lélegzetelállító panorámából nem szenvedünk majd hiányt: a Castello domb tetejéről letekintve az egész öböl belátható. A tengerpart pedig egyszerűen mesés: a víz azúr árnyalatokban játszik, a part pedig az egzotikus szigeteket idézően fehér homokos. Emellett történelmi emlékek tekintetében sem fogunk unatkozni, hiszen már az ókorban is élénk kereskedelem és fejlett civilizáció jellemezte a várost: az amfiteátrum és a helyi székesegyház mellett a Szardínai Régészeti Múzeum gondoskodik arról, hogy a tengerparti és gasztronómiai élmények mellett a kultúra se szoruljon háttérbe. 
💡TIPP
A szárd gasztronómia számos kulináris élvezetet kínál, amit vétek lenne kihagyni az utazás során. A szardíniai articsóka világhírű, de a pecorino sajtot is nagy tisztelet övezi a szigeten. És még nem is említettük Itália legjobb borait, melyek közül a testes Cannonau-t és a fehér Vermentinót mindenképp meg kell kóstolni!
 
  • Kukunariesz, Görögország: A település a Szporádok szigetcsoport Szkíathosz nevű szigetének, sőt, egyesek szerint Európa legszebb strandjával rendelkezik. Ismerősen hangzik? Nem véletlenül örvend töretlen népszerűségnek a turisták körében! A csodálatos, fenyőkkel övezett partszakasz nem csak a családi fürdőzésre alkalmas, de igazi paradicsom a búvárkodás szerelmeseinek is. Szkíathosz vonzó tulajdonságai közül az egyik legpraktikusabb, hogy repterének köszönhetően számos európai járattal könnyen és gyorsan megközelíthető, Athénból például naponta több járat is indul a szigetre. 
 
  • Benidorm, Costa Blanca: Spanyolország talán legcsodálatosabb partszakasza, a Costa Blanca magában hordozza a Costa Brava sziklás partjainak romantikáját és a Costa del Sol homokos fövenyeinek szépségét is. A térség legkedveltebb üdülőhelye Benidorm, mely 5 km hosszú partszakasza és pezsgő éjszakai élete miatt kedvelt a turisták körében. A partmenti sétány magas toronyházainak kávézóiból és éttermeiből gyönyörű panoráma nyílik az egész öbölre, így a délutáni Sangriát ezek valamelyikében javasoljuk elfogyasztani.
 
  • Benagil, Portugália: Prai de Benagil zegzugos tengerpartja nem éppen egy tipikus turistaparadicsom. A part picike, homokos, de az igazi szépség a kis barlangokban bújik meg, melyek mind úszva, mind hajóval megközelíthetőek. Ha másért nem is, ezért érdemes lehet beszerezni egy vízálló akciókamerát, hogy a tengeri élővilágot és a barlangokba beragyogó napfényt megörökíthessük. 

Európa 6 legszebb tengerpartja, Benagil

(kép forrása: pixabay)

 
Megtaláltad az ideális helyszínt a nyaraláshoz? Akkor már csak a biztonságról kell gondoskodnod! Válassz a K&H sokszínű utasbiztosításai közül, hogy a váratlan helyzetek se ronthassák el a vakációt. 
 

K&H utasbiztosítás kalkulátor

nap