külföldi utazás 2021: ezt olvasd el, mielőtt útnak indulsz!


2021. augusztus 2.

Hosszú idő után ismét külföldre szeretnél utazni, de még nem tudod, hogyan kezdj neki a szervezésnek? Elveszel a sokszor hetente változó feltételek és az utazáshoz szükséges dokumentumok tengerében? Összegyűjtöttük neked, hogy milyen általános szabályokra kell odafigyelned, illetve milyen hiteles forrásból tájékozódhatsz, ha átlépnéd az országhatárt.

(kép forrása: Shutterstock)

 

Legyen szó üzleti útról vagy magán célú nyaralásról, 2020 tavasza óta jelentősen megváltoztak az utazási szokások és szabályok. Sőt, az egyes országok között sokszor jelentős eltérések vannak, akár a beutazás, akár az ott-tartózkodás tekintetében, melyekről tájékozódni vagy megtalálni a szükséges hiteles forrásokat, nagy kihívást jelenthet. A legtöbb kellemetlen helyzetet azonban tudatos tervezéssel, alapos utánajárással, valamint az utasbiztosításunk feltételeinek megismerésével elkerülhetjük.  

az országok besorolása és a célország

Sokan nem tudják, de a Külgazdasági és Külügyminisztérium oldalán folyamatosan frissítik a különböző országok biztonsági besorolását. Ez 2020 óta minden eddiginél nagyobb szerepet kap, hiszen ez a leghitelesebb forrása a külföldi utazáshoz kapcsolódó szabályzásoknak.

A Konzuli Szolgálat három kategóriába sorolja az országokat és térségeket. A hármas (zöld) a legenyhébb biztonsági fokozat, ebbe a kategóriába tartozó országok közbiztonsági helyzete és biztonsági kockázatai hasonlóak Magyarországéhoz. A kettes biztonsági besorolás (sárga) a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok kategóriája, ide beutazni általában nem tilos, de fokozottan figyelni kell az országban hatályos intézkedésekre. Az legszigorúbb besorolás a piros, ezekbe az országokba nem javasolt a beutazás.

A biztonsági besorolások mellett a legtöbb országhoz részletes utazási tanácsokat is elérhetsz a Konzuli Szolgálat oldaláról. Ezeket mindenképpen érdemes elolvasnod – akkor is, ha az adott időszakban semmilyen korlátozás nincs érvényben – hiszen minden fontos és hasznos információt megtalálsz a közlekedés, a kultúra, az egészségügy vagy egyéb témakörökről.

Kiutazás előtt továbbá célszerű regisztrálnod utazásodat és konzuli védelmet igényelned, hiszen ezzel megkönnyíted a Konzuli Szolgálat munkáját, és gyorsabban kapcsolatba léphetnek veled vagy a családoddal, ha vészhelyzetbe kerülsz – legyen az természeti katasztrófa, polgári zavargás vagy családi probléma.

az utasbiztosítás

Mielőtt útnak indulnál, feltétlenül gondoskodj utasbiztosításodról! Tartsd azonban szem előtt, hogy nem minden hazai biztosítótársaság nyújt teljeskörű védelmet a járványügyi szabályokra hivatkozva. Emellett, a fentebb említett piros – azaz egyes fokozatú, utazásra nem javasolt – országokba, térségekbe nem lehet utasbiztosítást kötni.

Ne felejtsd el a szerződéskötés előtt a feltételeket részletesen elolvasni, hogy megtudd, a biztosítás milyen eseményekre nyújt fedezetet, amennyiben utazási iroda köti számodra a biztosítást, mindig érdeklődj ezekről és kérd el a biztosító adatait is.

Ahogy már említettük, most is kiemeljük, hogy az utasbiztosításnál is fontos a tervezés. Tudtad, hogy nem minősül káreseménynek, ha az utazás kezdete előtt már nem lehet belépni a célországba, így nem is jár kártérítés az ilyen esetekre?

Igen, ezek azok a fontos kérdések, melyekre mindenképpen választ kell találnod, mielőtt  utasbiztosítást kötsz. Gyakori kérdés, hogy mi történik akkor, ha valami közbejön az utazás előtt, és nem tudsz elmenni a kiszemelt nyaralásra? Jó hír, hogy általánosságban minden biztosító visszatéríti a már kifizetett díjat a szerződés kockázatba lépése előtt, azonban ez nem egyenlő a teljes utazás díjának kifizetésével. Ha biztos akarsz lenni a dolgodban, utasbiztosításod mellé útlemondási biztosítást kell kötnöd, mely általában az utazás díjának jelentős részét visszatéríti baleset vagy egészségügyi esemény esetén.

amikor már csak az utazás vár …

Ha megtervezted az utadat, megkötötted utasbiztosításodat és már csak az indulás van hátra, ne feledkezz meg az utolsó simításokról!

  • Ellenőrizd okmányaid érvényességi idejét, nyomtasd ki a szükséges dokumentumokat, készíts másolatot/fotót minden fontos iratról!
  • Autóval vágsz neki az útnak? Indulás előtt nézd meg a határátkelők részletes információit, a hosszabb várakozási időre felkészülve pedig legyen nálad megfelelő mennyiségű ivóvíz, legyen tele a tank, vizsgáltasd át a kocsid és váltsd ki a nemzetközi zöldkártyát is!
  • Buszos utazás esetén is gondoskodj elegendő ivóvízről!
  • Ha repülővel utazol, nézz utána az induló ország és a célország repülőterein érvényben lévő szabályokról! Olvass a témában, ebben a cikkünkben például hasznos tanácsokat gyűjtöttünk össze a kényelmes repülőúthoz.

Jó hír, hogy a K&H utasbiztosítás a járványhelyzettől függetlenül érvényes a világ minden országában a szerződési feltételek szerint! Továbbá a COVID-19 megbetegedéssel összefüggő károkat is téríti, amennyiben a Biztosított rendelkezik védettségi igazolvánnyal és papíralapú oltási igazolással, amelyen mindkét oltási dátum szerepel, illetve ha a 18 év alatti Biztosított védettségi igazolvánnyal rendelkező személy felügyelete alatt áll. Ha tehát idén belevágnál a külföldi utazásba, ne felejts el tájékozódni és kösd meg K&H utasbiztosításodat pár perc alatt, kényelmesen, online!

K&H lakásbiztosítás kalkulátor

m2