Biztosítás rosszcsont gyerkőcök csínytevésére


2015. április 7.

Kevesen tudják, de az ingatlan biztosításokhoz (legyen az lakás, ház, vagy nyaraló) sok esetben kapcsolódik vagy opcionálisan kapcsolódhat felelősségbiztosítás is. Ez így önmagában nem hangzik túl izgalmasan, de ha néhány példával megvilágítjuk, miről is van szó, valószínűleg sok szülőnek felcsillan majd a szeme.

Ilyenkor egyrészt felmerül bennünk, vajon jól neveljük-e gyermekünket. Másrészt pedig az jut eszünkbe, hogy végülis kicsi még, nem várható el tőle, hogy mindent tudjon már a nagyvilágról, amit tudni illik.

 

Többek között éppen erre jó a felelősségbiztosítás. Ha például belátási képességgel nem rendelkező vagy korlátozott belátási képességű személy gondozói vagyunk, a biztosításunk adott esetben megtérítheti az ilyen személy által valaki másnak okozott kárt.

 

Persze nem csak a gyerekek, de mi is okozhatunk kárt másoknak, akár véletlenül, a legjobb szándékunk ellenére. Foci közben berúghatunk a labdával egy ablaküveget. Véletlenül nekimehetünk valakinek biciklivel. A házinyulunk lerághatja a szomszéd dísznövényét. Egy eltörött csövünkből kifolyó víz eláraszthatja a szomszédot. Jó tudni, hogy a felelősségbiztosítás ezekre is kiterjedhet. Ráadásul egyes káreseteknél nem feltétlenül csak a kockázatviselés helyén (vagyis a biztosított ingatlanon), hanem akár egész Magyarország területén is érvényes lehet.

Lakásbiztosítás - felelősségbiztosítás

Természetesen a fenti példák jogilag nem mérvadóak: az számít, ami a kötvényünkben le van írva. Az ott rögzített feltételeket pontosan el kell olvasni, hiszen lehetnek bennük korlátozások. Például a biztosítás fedezheti a sporttevékenységgel okozott károkat, kivéve a vadászatot.

 

Éppen ezért érdemes utánanéznünk, hogy az ingatlan biztosításunk tartalmaz-e felelősségbiztosítást is. Ha nem, akkor viszont célszerű elgondolkodni rajta, hogy kiegészítő biztosításként megkössük, mert ezáltal egy váratlan helyzetben sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

 

 

Fotó: Pete / Creative Commons 2.0

K&H lakásbiztosítás kalkulátor

m2