alábecsüljük az otthonunkra leselkedő veszélyeket


2017. augusztus 23.

Vajon milyen veszélyektől tartanak a magyarok leginkább, ha a lakásukról van szó? Betöréstől, beázástól, csőtöréstől? Gondolunk-e a biztosításra, ha csak béreljük a lakást? Lássuk az eredményeket!

A K&H biztos jövő indexéből kiderül, hogy bár a magyarok 80 százalékának van lakásbiztosítása, az ingóságokra azonban csak a megkérdezettek fele kötött biztosítást. Az is érdekes adat, hogy bár a megkérdezettek közül 43 százalék szerint nagyon magas a betörés és a rablás kockázata, azzal, hogy ők is áldozatok lehetnek, már csak 19 százalékuk számol. 
 

alábecsüljük az otthonunkra leselkedő veszélyeket

(kép forrása: pixabay)
 


a fővárosban kevesebb a lakásbiztosítás

Az is látszik, hogy a fiatalabbak, a 30-as éveikben járó korosztály tagjai kevésbé törődnek a biztosítás kérdésével. Egyrészt náluk a legmagasabb - 14 százalék - azoknak az aránya, akik nem tudják, hogy van-e lakásbiztosításuk, 16 százalékuk pedig azt mondta, hogy egyáltalán nincsen lakásbiztosítása. Általánosságban a lakásbiztosítás hiánya, területi bontás szerint leginkább Budapestre jellemző: a fővárosban a lakosság 18 százaléka nem köt biztosítást otthonára. A kutatásból az is kiderült, hogy azok, akik nem saját tulajdonú lakásban élnek, kevésbé tartják fontosnak a biztosítást, 21 százalékuknak egyáltalán nincs is. Pedig fontos lenne, hogy az albérlők is tájékozódjanak arról, hogy van-e lakásbiztosítás a bérelni kívánt lakáson, valamint, hogy ez vonatkozik-e az ingóságokra is. A tulajdonos sok esetben ugyanis csak magára a lakásra köt biztosítást, de a lakásban található értéktárgyakra nem.

 

miért fontosak a biztosítások?

  • a lakásbiztosítások segítségével komoly kiadásoktól és bosszúságtól kímélhetik meg magukat a lakók egy-egy váratlan, nehezen vagy egyáltalán nem megelőzhető esemény bekövetkezésekor
  • ilyenek az időjárás miatt bekövetkezett károk, mint például a tető megrongálódása vagy az ablaküveg kitörése. 

 

nem tudjuk, mikor jár le

A felmérésből az is kiderült, hogy bár a megkérdezettek döntő többsége kötött lakásbiztosítást, mégis alig több mint az 50 százalékuk volt tisztában azzal, hogy a jelenlegi szabályok szerint a lakásbiztosítások többsége csak a szerződés kötésének évfordulóján bontható fel. A 30-as éveikben járó korosztály tagjai kifejezetten tájékozatlannak mondhatóak ebből a szempontból, 28 százalékuk egyáltalán nem tudta, mikor jár le a lakásbiztosítása.
 

K&H lakásbiztosítás kalkulátor

m2