zöldkártya feketén fehéren: változások a kötelező biztosítás kapcsán


2020. szeptember 30.

Aki eddig külföldre utazott, az úgynevezett “zöldkártyával” tudta igazolni, hogy van kötelező biztosítás az autóján. A legújabb változások után viszont a zöld színnek búcsút inthetünk, mivel a zöldkártya 2020. október 1-jétől fekete-fehér színre vált. A járványhelyzet és a nyári szabadságolások miatt ugyanakkor átmeneti időszakot is kijelöltek a biztosítók számára az átálláshoz. 2020. szeptember 30-ig a zöld alapszínű zöldkártyák kibocsátására is marad lehetőség mind papír alapon, mind elektronikus úton. Október 1-jétől viszont már csak fekete-fehér zöldkártyák adhatók ki.

(kép forrása: Shutterstock)

Lényeges azonban, hogy a Magyarországon kötelező felelősségbiztosítás művelésére jogosult biztosítóval megkötött gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés kiterjed az Európai Gazdasági Térség tagállamainak területére, valamint Svájcra, továbbá a nemzetközi Zöldkártya Rendszer azon országai területére, amelyek irodájával a magyar Nemzeti Iroda kétoldalú megállapodást kötött. Ennek keretében egyes országok (köztük az összes uniós tagállam) - külön megállapodás alapján - fedezetigazolásul elfogadják a gépjármű forgalmi rendszámtábláját a megkülönböztető országjelzéssel együtt.

Azokba az országokba viszont, amelyek csak a Zöldkártya Rendszerben vesznek részt, a rendszámegyezményben viszont nem, a biztosító által kibocsátott, és a fedezet meglétét igazoló zöldkártya szükséges a határátlépéshez. A magyar autósoknak ma a szomszédos országok közül csak Ukrajnába való belépéshez kell ezzel rendelkezniük. Vannak azonban olyan országok, ahová a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) annak ellenére javasolja, hogy vigyünk zöldkártyát, hogy azok a rendszámegyezmény részesei.

 

Az új, fekete-fehér formátum könnyen nyomtatható lesz és az elektronikus igénylésnek köszönhetően akár hétvégén vagy az utazás megkezdése után is beszerezhetővé válik.

 

3 fontos tudnivaló

  • Hogyan igényelhetek zöldkártyát?  A legtöbb biztosítónál online is lehet igényelni a gépjármű zöldkártyáját. Ez azt jelenti, hogy csak be kell írni az adatokat, és a biztosító megküldi a dokumentumot.
  • Ha már igényeltem, meddig érvényes? Jellemzően a zöldkártya érvényessége a felelősségbiztosítási fedezet fennállásának utolsó napjáig, de legalább 15 napig érvényes
  • Melyik országba kell és melyikbe nem kell a zöldkártya? Azokban az országokban, amelyek tagjai a rendszámegyezménynek nincs szükség az igazolás beszerzésére, hanem elég a „H” betűs matricát (ovális mezőben külön elhelyezett országjelzést) felragasztani a gépjárműre, de ennek ellenére hasznos, ha mégis kiváltjuk az igazolást (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedón Köztársaság), már csak azért is, mert rengeteg fontos adat szerepel rajta.

Vannak országok, ahová kötelező kikérni a biztosítási zöldkártyát. Ezek a következők: Azerbajdzsán, Belarusz, Irán, Izrael, Marokkó, Moldova, Montenegró,  Oroszország, Törökország, Tunézia, Ukrajna.

Ezen felül még vannak olyan országok, akik a rendszámegyzményben részesek, de EGT tagsággal nem rendelkeznek, itt nem kötelező a zöldkártya. Ezek az országok: Andorra, Svájc és Szerbia.

 

Nem csak a zöldkártyádat, hanem a kötelező biztosításodat is intézheted online! Tudj meg többet a K&H kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról, melyet most akár 32% kedvezménnyel igényelhetsz, percek alatt online! Sőt! Már a K&H mobilbankban is köthetsz kötelező biztosítást!

K&H casco biztosítás kalkulátor