így biztos nem ér meglepetés: mindent a casco önrészről


2021. szeptember 14.

Baleset bárkit érhet, még a legnagyobb körültekintés mellett is. & Te tudtad, hogy egy baleset során, ha te voltál a vétkes, a te autódban keletkezett kárt csak casco biztosítás esetén téríti meg a biztosító? Ha még nem rendelkezel vele, akkor olvass tovább és tudj meg többet arról, hogy milyen káresetek esetén, mekkora biztosítói támogatásra számíthatsz és milyen mértékű önrésszel kell kalkulálnod.

(a kép forrása: Shutterstock)

miért van szükségem a cascora?

Míg a kötelező biztosítás egy baleset esetén - ha a te hibádból következett be - a másik félnek fizet az okozott kárért, addig a casco biztosítás a te kocsidban keletkezett kár, vagy eltulajdonítás esetén is fedezi a költségeket.

mit fedez a casco?

Két típusú biztosítást köthetsz. A teljes körű casco elemi- és töréskárra, lopáskárra és üvegtörésre is fizet, ha pedig részleges cascot igényelsz, csak az általad választott kárfajtára terjed ki (törés, lopás, stb.).

Ez a biztosítás az autónak csak az eredeti tartozékaira vonatkozik, így az extrákkal „feltuningolt” autód kiegészítőire nem, csak ha ajánlatkéréskor is belekerültek a felsorolásba és befizetted a pótdíjat utánuk.

a károm teljes összegét fizeti a biztosító?

A biztosítási szerződésben meghatározásra kerül az önrész százalékos és minimum összege, vagyis az összegszerű önrész. Az önrészesedés a kárösszeg azon része, amelyet a szerződés alapján a Biztosított maga visel. Magyarországon egy százalékos érték és egy minimum összeg is adott, amely a szerződéskötés során szabadon választható. A százalékos önrész leggyakrabban 10% vagy 20%, a minimális összegszerű önrész mértéke pedig jellemzően 50 000, 100 000, 200 000 vagy 400 000 forint (például 10% és minimum 100 000 forint).

A minimális önrész a gépjárműkár esetén a minimálisan térítendő önköltséges rész. A kárösszegből a választott százalékos, vagy összegszerűen meghatározott, úgynevezett minimális önrészesedés közül a magasabb összegű kerül levonásra.

hogyan számoljam ki az önrészt?

Nézzünk meg néhány gyakorlati példát!
1. példa: Egy 10% és 100 000 forint minimális önrészt tartalmazó szerződésnél 700 000 forint értékű kár keletkezik a gépjárműben. Ebben az esetben 600 000 forintot térít meg a biztosító. Ennek oka, hogy bár 10%-os vállalt önrész esetén a 600 000 forint tíz százaléka 60 000 forint, ez azonban nem éri el a minimális önrészként megadott a 100 000 forintos összeghatárt, ezért a biztosító ilyenkor a minimális önrészt, vagyis a 100 000 forintot veszi alapul.
2. példa: Egy 10% és 100 000 forint minimális önrészt tartalmazó szerződésnél a töréskár értéke 2 000 000 forint. Ebben az esetben a 10% önrész 200 000 forint, melyet térítened kell, a cascod pedig a fennmaradó 1 800 000 forintot állja.

3. példa: Egy 10% és 100 000 forint minimális önrészt tartalmazó szerződésnél a gépjárműben keletkezett kár értéke 80 000 forint. Mivel a 100 000 forintos minimális önrész mértékét nem éri el a kárösszeg, ezért ilyen esetben téged terhel a teljes összeg.  

casco biztosítás a K&H-nál

A K&H casco biztosítást választva a fenti példákon keresztül bemutatott önrészesedés mértéke is választható, valamint plusz előny, hogy az alap-, törési-, és elemi kár-fedezetek mellé kiegészítő lopásfedezet és választható. Sőt, egyéb kiegészítésekkel akár az autóban felejtett sporteszközöket, gyermekfelszereléseket (babakocsi, járóka, stb.) is biztosíthatod! Ezen felül számos kedvezménnyel élhetsz még:
- 5% kedvezményt érvényesíthetsz, amennyiben bármilyen K&H banki díjfizetési móddal egyenlíted ki a díjat,
- éves díjfizetési gyakoriság esetén 10% (féléves esetén 5%, negyedéves esetén 2%) kedvezményt kaphatsz,
-ha már rendelkezel egy további, K&H Biztosítónál kötött biztosítási szerződéssel (vagy K&H-s folyószámlával), akkor 5% kedvezményre vagy jogosult.
 
Ne hagyd, hogy meglepetés érjen! Ismerd meg a K&H casco biztosítás feltételeit és tudd mindig biztonságban az autódat!

 

K&H casco biztosítás kalkulátor