Felszabadult a kötelező felelősségbiztosítás


2012. november 13.

Sok egyszerűsítést, rugalmasabb biztosítási rendszert hozott a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) törvény módosítása. A K&H Biztosító közérthető formában értelmezi a változásokat.

Október nyolcadikán fogadta el a Parlament a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény módosítását, amely a biztosítók több időszerűtlen megkötését is megszüntette.

 

A január 1-jén életbe lépő módosítások értelmében a biztosítók 2013. január elsejétől bármikor megváltoztathatják korábbi tarifáikat. A jövőben tehát ha egy biztostíó meghirdeti díjtarifáját, akkor az már nem a naptári évfotrdulótól érvényes szerződésekre fog vonatkozni, hanem minden olyan szerződésre alkalmazandó lehet, amely a meghirdetést követően legkorábban 60 nap múlva kezdődik, vagy újul meg. A díjtarifák – az eddigiekhez képest változatlanul – mind az új mind pedig a meglévő szerződésekre vonatkoznak majd.

 

Nem változnak a szerződés felmondásának szabályai, vagyis biztosítót váltani a jövőben is csak a szerződés évfordulóját követő napi hatállyal lehet majd.

 

Továbbá óvja az ügyfelek érdekét az is, hogy a biztosítók nem köthetnek két hónapnál hosszabb időre előre szerződést.

 

A díjakat jövőre már nem kell két országos napilapban meghirdetniük a biztosítóknak, ami korábban több tízoldalas mellékletként jelent meg, hanem elég lesz a biztosítók saját honlapjain, illetve a MABISZ és a PSZÁF weblapján közzé tenniük a változásokat. Az ügyfelek tájékozódási és biztosításkötési szokásai már évek óta indokolták ezt a lépést. A khdirektbiztositas.hu és a GfK Hungária tavalyi közös kutatásából kiderült, hogy az ügyfelek háromnegyede az interneten néz utána a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási ajánlatoknak, és több mint felük az interneten is köti meg a kiválasztott biztosítását. Ráadásul a tarifameghirdetés régi rendszerében, ha hétvégére esett a váltás napja – ahogy ez tavaly is történt – a napilapban hirdetés felesleges vesszőfutássá vált, amely nem szolgálta sem az ügyfelek, sem a biztosítók érdekét.


 

K&H casco biztosítás kalkulátor