3+1 tipp az autós casco károk gyors rendezésére


2021. január 21.

Ha gépjárműkár történik, akkor mindenki számára az a legfontosabb, hogy a kifizetés és a helyreállítás mihamarabb megtörténjen. Összegyűjtöttünk néhány tippet a casco biztosítással kapcsolatban, melyekre odafigyelve a lehető leggyorsabban visszakaphatod a megújult autódat a káresetet követően.

(kép forrása: Shutterstock)

1. kockázatviselés a szemle napjától

Kevesen tudják, pedig nagyon fontos, hogy amikor megkötik a casco biztosítást, még nem minden esetben és minden káreseményre (pl.: lopás) visel automatikusan kockázatot a biztosító (gyakorlatilag ilyenkor még nincs biztosítva az autó), ugyanis, ha szükséges, az úgynevezett szemlétől, és annak befogadását követően indul csak a védelem! Ennek során a biztosító szakembere felméri, pontosan milyen állapotú autóról van szó, fényképeket készít, amelyeket a biztosító kockázat elbírálója megvizsgál, és amennyiben jóváhagyja, azután lép érvénybe a szerződés. Erről ne feledkezz el, és a szemléig igyekezz különösen biztonságos helyen tartani az autódat!
 

2. minél hamarabb jelzed, annál jobb

A legfontosabb, hogyha megtörténik a káresemény, akkor azt a lehető leggyorsabban jelentsd be. Sokan tologatják inkább maguk előtt ezt a feladatot, főleg a kisebb hibák például egy kavicsfelverődés miatt megrepedt ablaküveg esetén. Ez azért nem szerencsés, mert a biztosítottnak a kár észlelésétől számítva két munkanap áll rendelkezésére, hogy bejelentse a kárt. Illetve minél tovább húzódik a kárbejelentés és az azt követő helyreállítás, a kár tovább ronthatja az autó állapotát.
 

3. kárbejelentés akár online 

A bejelentésre több lehetőséged is van, melyek közül az egyik leggyorsabb a K&H Biztosítónál is elérhető online kárbejelentés, amit itt érhetsz el. Érdemes legalább egyszer megnézni a biztosítás megkötését követően, picit ismerkedni a felülettel, hogy ha megtörténik a baj, és élesben kell használnod, már ne okozzon meglepetést. 
 
Ezen kívül természetesen a hagyományos kárbejelentési formákat is igénybe veheted: választhatod a papíralapú kárbejelentést telefonálhatsz, felkeresheted a központi irodát vagy írhatsz e-mailt is.
 

+1. jelentsd be időben az adataid változásait!

Apróság, de tud kellemetlenséget okozni a biztosítás terén, ha a nagyobb változások bejelentéséről nem gondoskodsz időben. Összegyűjtöttünk néhányat ezek közül, amely változások biztosítónak történő bejelentésére 15 nap áll rendelkezésedre:
 
A kötelező biztosítás mellett szeretnéd még nagyobb biztonságban tudni autódat? Válaszd a K&H casco biztosítást, mely törés és elemi károk esetén is védelmet nyújt, sőt, éves díjfizetés esetén 10% kedvezménnyel köthető meg!

K&H casco biztosítás kalkulátor

mire fizet a casco?

Gondolkozol, hogy érdemes-e casco biztosítást kötni? Már van cascód, de nem tudod biztosan, hogy milyen káreseteknél nyújthat védelmet? Mutatjuk mire figyelj!